P6: Determinació de glúcids

 1.- Introducció

Els glúcids tenen un grup carbonil (cetona o aldehid) amb gran poder reductor (perd electrons amb gran facilitat), de manera que poden realitzar reaccions redox amb altres substàncies. Els monosacàrids i la majoria de disacàrids tenen aquest grup lliure de forma que poden reaccionar amb la solució de Fehling.
 
En aquesta reacció el sulfat de coure es redueix i passa a CuO (òxid cuprós) que forma un precipitat vermell.

Així, la presència de color vermell indica la presència de monosacàrids o disacàrids, i en cas contrari, es tracta d'un polisacàrid. 
 

 

2.- Procediment 1: Determinació de glúcids

a) Posa 3 mL de cada solució a un tub d'assaig.

b) Afegeix 1 mL de solució A (sulfat de coure) i 1 mL de solució B (conté sosa que permet la reacció).

c) Escalfa cada tub fins que bulli i anota quins canvien de color.


Resultats:

Fes una taula de resultats i extreu conclusions.

 

3.- Procediment 2: Hidròlisi de la sacarosa

La sacarosa és un polisacàrid constituït per glucosa i fructosa. 

a) Afegeix 3 mL de sacarosa i 10 gotes de HCl diluït al 50% 

b) Escalfa 5 minuts i deixa refredar

c) Afegeix 3 mL de NaOH 

d) Fer la prova de Fehling.

 

Resultats i conclusions.