1.- Introducció
Els glúcids tenen un grup carbonil (cetona o aldehid) amb gran poder reductor (perd electrons amb gran facilitat), de manera que poden realitzar reaccions redox amb altres substàncies. Els monosacàrids i la majoria de disacàrids tenen aquest grup lliure de forma que poden reaccionar amb la solució de Fehling.
En aquesta reacció el sulfat de coure es redueix i passa a CuO (òxid cuprós) que forma un precipitat vermell.
Així, la presència de color vermell indica la presència de monosacàrids o disacàrids, i en cas contrari, es tracta d'un polisacàrid.
2.- Procediment 1: Determinació de glúcids
a) Posa 3 mL de cada solució a un tub d'assaig.
b) Afegeix 1 mL de solució A (sulfat de coure) i 1 mL de solució B (conté sosa que permet la reacció).
c) Escalfa cada tub fins que bulli i anota quins canvien de color.
Resultats:
Fes una taula de resultats i extreu conclusions.
3.- Procediment 2: Hidròlisi de la sacarosa
La sacarosa és un polisacàrid constituït per glucosa i fructosa.
a) Afegeix 3 mL de sacarosa i 10 gotes de HCl diluït al 50%
b) Escalfa 5 minuts i deixa refredar
c) Afegeix 3 mL de NaOH
d) Fer la prova de Fehling.
Resultats i conclusions.