1. Introducció
Els riscos naturals: Es considera el risc, la perillositat, la vulnenabilitat i el cost.
Classificació dels riscos: endògens, exògens i extraterrestres.
Principals riscos endògens: terratrèmols i volcans.
Principals riscos exògens: moviments de vessant, inundacions i dinàmica litoral.
Análisi i gestió de riscos: inventari i cartografies, susceptibilitat i perillositat.
Prevenció: campanyes i mesures d'autoprotecció.
2.- Els riscos naturals
El risc és la capacitat que té qualsevol fenomen per produir danys personals, econòmics i mediambientals.
Un risc natural és qualsevol procés natural que sigui una amenaça per l'ésser humà o la societat en general, o que impliqui la pèrdua tant de vides com de bens materials o serveis.
El perill és el procés natural que provoca la situació de risc. El concepte integra la probabilitat de que passi com la seva tipologia, magnitud i intensitat.
Moltes vegades convivim amb el risc, ja sigui per desconeixement o per altres causes, construint poblacions en àrees inundables, vessants de volcans o a zones amb sismicitat important.
Altres termes:
Catàstrofe, els efectes del succés són importants.
Desastre, la societat afectada ha patit un dany que requereix ajudes externes.
Calamitat, és un desastre que s'allarga en el temps.
Moltes vegades, les catàstrofes es veueun accentuades per l'aglomeració de població en les zones afectades i la falta de mitjans per afrontar els problemes.
3.- Classificació dels tipus de riscos:
Riscos naturals biològics, como malalties provocades per microorganismes, paràsits, animals. Exemple risc d'epidèmia, de plagues.
Riscos químics, produïts per productes químics perillosos de l'aigua, l'aire, el sòl.
Riscos climàtics, associats a fenomens atmosfèrics: inundacions, allaus, temperatures extremes, sequeres, incendis forestals, gota freda, tornados, huracans, tifons, tormentes.
Riscos geològics interns, com el volcànic (caiguda de piroclasts, colades de lava, lahars. Terratrèmols i tsunamis.
Riesgos geològics externs, que també es relacionen amb el clima com moviments de vessants, inundacions, enfonçaments del terreny, desertificació.
Riscos extraterrestres o còsmics, que provenen de l'espai.
Impactes de meteorits, variació i tormentes solars.
Riscos tecnològics: Deguts a l'aplicació o l'ús de les tecnologies, com la construcció d'espigons, carreteres, que alteren les dinàmiques naturals. Productes químics d'elevada concentració i l'escapament i l'abocament incontrolat.
- Factors de risc: perillositat, exposició i vulnerabilitat
Els factors de risc són aquells que condicionen o influeixen en la intensitat dels efectes, l'abast del dany, o en l'ocurrència d'un risc.
Els factors que influeixen en el risc són tres:
Perillositat(P).
Exposició(E).
Vulnerabilitat(V).
Perillositat
La perillositat és la probabilitat que passi un fenomen catastròfic en un lloc i interval de temps determinat.
Els graus de perillositat d'un succés es poden representar en un mapa de perillositat. Per calcular els graus de perillositat es tenen en compte diversos factors:
Distribució geogràfica del succés.
Període de retorn del succés.
Severitat del succés
La perillositat és el factor de risc més difícil de reduir, ja que depèn exclusivament del propi esdeveniment i resulta difícil actuar-hi, a excepció del risc per inundacions.
Distribució geogràfica del succés
Cal conèixer les zones que han estat afectades anteriorment per aquest succés i l'extensió territorial afectada, perquè com més gran sigui l'extensió, es podrà veure afectada un nombre més gran de persones.
Període de retorn del succés
El temps o període de tornada o interval de recurrència d'un succés és la periodicitat o freqüència amb què es repeteix el succés. El càlcul del període de retorn es calcula basant-se en les dades sobre esdeveniments que hagin passat en el passat. Així, 1/100 vol dir que un succés determinat se sol repetir aproximadament cada 100 anys.
Severitat del succés
La severitat d'un succés és la magnitud que es preveu que pot tenir un esdeveniment catastròfic determinat i que pot ocasionar més o menys danys.
Hi ha diverses maneres de classificar la severitat d'un risc. Una classificació seria qualificar la magnitud d'un succés des de nul·la (0) a catastròfica (4). Una altra de més senzilla, qualificaria de risc màxim la màxima severitat assolida per aquest succés al llarg de la història a la zona, i de risc mitjà, la magnitud amb què se sol repetir amb més freqüència.
Exposició:
L'exposició o el valor és la quantitat total de persones o béns exposats a un determinat risc. Aquest factor té en compte:
L'exposició social, segons la població que es pot veure afectada.
L'exposició econòmica segons les pèrdues econòmiques que s'originarien.
Lexposició ecològica, segons el dany ambiental que es produeixi.
El valor d'aquest factor és molt important, ja que si l'exposició és gran, com a les grans ciutats superpoblades, els danys poden ser enormes. Els mapes d'exposició al risc es realitzen segons la densitat de població de cada zona.
Vulnerabilitat:
La vulnerabilitat és una mesura de la susceptibilitat davant dels danys. Representa el grau de dany produït respecte al total exposat davant d'un succés determinat.
Es tracta d'una proporció en relació amb el total exposat, de vides humanes o pèrdues econòmiques, davant d'un succés. S'expressa en forma de probabilitat, en què 1 representaria la pèrdua total i 0, l'absència de dany.
La resiliència és la capacitat d‟un individu, d'una societat o d'un ecosistema, per afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc i poder recuperar-se i adaptar-se a la nova situació, desenvolupant-se positivament davant les circumstàncies adverses.
Planificació de riscos
Després de valorar el risc a partir dels tres factors (perillositat, exposició i vulnerabilitat), es prenen les següents mesures davant d'aquest risc:
Mesures de predicció de risc.
Mesures de prevenció de risc.
Mesures de correcció de risc.
Clasificación de los riesgos naturales
Riscos biològics.
Riscos químics.
Riscos físics.
Riscos climàtics.
Riscos geològics
RESUM GEOLÒGICS
Endògens i exògens:
Riscos naturals endògens (relacionats amb la geodinàmica interna).
Risc sísmic. Tsunamis.
Risc volcànic.
Riscos naturals exògens (relacionats amb la geodinàmica externa).
Moviments del terreny.
Moviments de vessant: lliscaments, despreniments, fluxos.
Dissolució: col·lapses i subsidències.
Inundacions.
Terrestres.
Marítimes.
Riscos extraterrestres.
Impactes meteorítics.
Radiacions electromagnètiques del sol.