1.- Nivells d'organització
En la matèria viva es poden distingir diversos nivells d'organització, i cada nivell és més complex que el nivell anterior.
Els nivells d'organització de la matèria viva són 12, que poden arribar a 14:
• Nivell 1: Partícules subatòmiques.
• Nivell 2: Àtoms.
• Nivell 3: Molècules.
• Nivell 4: Macromolècules i complexos supramoleculars.
• Nivell 5: Orgànuls cel·lulars.
• Nivell 6: Cèl·lules.
• Nivell 7: Teixits.
• Nivell 8: Òrgans.
• Nivell 9: Aparells i sistemes.
La diferència entre uns i altres és que els sistemes són conjunts d'òrgans molt similars en forma i en funció repartits per tot l'organisme (exemples: sistema nerviós, sistema esquelètic, sistema muscular) i els aparells són conjunts d'òrgans localitzats en una zona determinada, que poden ser molt diferents en quant a forma, però que col·laboren en una mateixa funció (exemples: aparell digestiu, aparell respiratori, aparell reproductor)
• Nivell 10: Individu.
Entitat biològica unicel·lular i pluricel·lular capaç de fer un cicle vital complet (néixer, créixer i reproduir-se). Exemple: alzina, lleó, bacteri, etc.
• Nivell 11: Població.
Conjunt d'individus de la mateixa espècie que viuen al mateix lloc al mateix temps.
• Nivell 12: Comunitat.
Conjunt de poblacions diferents que viuen al mateix lloc al mateix temps.
• Nivell 13: Ecosistema.
Representa la comunitat i el medi físico-químic en què viu i amb el que interacciona(biòtop).
• Nivell 14: Biosfera.
Conjunt d'ecosistemes que hi ha a la Terra.
2.- La Cèl·lula
Tots els éssers vius estan formats per cèl·lules. Les cèl·lules són la base de la vida. Realitzen totes les funcions vitals: s'alimenten, es relacionen amb l'entorn i es reprodueixen.
Activitats:
a) Segueix l'enllaç
Fes una taula indicant el nom de cada orgànul de la cèl·lula animal i les seves principals funcions.
b) Segueix l'enllaç i anota les idees principals a la teva llibreta.
3.- Estructura cel·lular procariota i eucariota.
Éssers unicel·lulars: Estan constituïts per una sola cèl·lula. En són exemples els bacteris, els protozous com ara l'ameba i el parameci, i alguns fongs com ara els llevats i les floridures.
Éssers pluricel·lulars: Estan constituïts per milers o milions de cèl·lules. En són exemples els animals, les plantes i la majoria de fongs.
Quina és la diferència més important entre una cèl·lula eucariota i una procariota?
4.- Teoria endosimbiòtica
Entra a l'enllaç i explica al teu quadern en què consisteix la endosimbiosi.
La vida per Lynn Margulis
5.- Els teixits
6.- Aparells i sistemes
Sistema tegumentari: és el sistema més extens del cos ja que el recobreix totalment, per tant externament, amb diverses cavitats internes. La seva funció és la de separar, protegir i informar-nos del medi que ens envolta. Està format per la pell i les estructures i glàndules annexes. La pell està formada per una capa pluriestratificada de cèl·lules on podem distingir epidermis, dermis, hipodermis.
Sistema esquelètic: La funció esquelet és sostenir el cos i donar-li forma. Fa possible la locomoció. El sistema ossi protegeix els òrgans interns (cervell, pulmons, cor). Està format pels ossos (que són estructures de diferents formes: plans, llargs, irregulars), lligaments i tendons.
Sistema muscular: és el conjunt de músculs del cos, la funció principals dels quals és generar moviment, tant voluntari com involuntari. El múscul és el teixit contràctil del cos; deriva de la capa mesodèrmica de cèl·lules germinals embrionàries. En conjunt, són cadascun dels òrgans carnosos que, amb llur contractilitat, són els instruments immediats per a produir o contrarestar els moviments. L’element anatòmic constitutiu és la fibra muscular que pot ésser llisa o estriada. El moviment està sota el control del sistema nerviós.
Sistema nerviós: La seva funció és la captació, integració i coordinació dels estímuls procedents del medi extern i del medi intern i l’elaboració de les respostes més adequades per al bon funcionament de l’organisme.
Sistema endocrí o sistema hormonal: és un conjunt d’òrgans, teixits, glàndules o cèl·lules especialitzades de l’organisme que alliberen hormones. El sistema endocrí actua com una xarxa de comunicació cel·lular que respon als estímuls alliberant hormones i és l’encarregat de diverses funcions metabòliques de l’organisme.
Aparell digestiu: és el sistema d’òrgans que transforma els aliments en substàncies simples, els nutrients , en un procés anomenat digestió. Els nutrients són absorbits i utilitzats per obtenir energia i en el manteniments del cos.
Aparell respiratori: és el sistema responsable del fer possible el mecanisme de la respiració. Amb la respiració es duu a terme l’intercanvi de gasos, O2 i CO2. Està format per boca, faringe, laringe, tràquea, bronquis, bronquíols i alvèols.
Sistema circulatori: és el sistema de transport d’oxigen, nutrients, hormones i productes finals del metabolisme de l’organisme. Regula la temperatura. Compren el cor, vasos sanguinis, vasos limfàtics, sang, limfa, líquid cefaloraquidi, líquid intersticial i components del sistema immunològic.
Aparell excretor: és l’encarregat de la producció i secreció de l’orina. Amb l’orina es duu a terme la funció d’excreció en l’organisme, és a dir, l’expulsió dels productes residuals procedents del metabolisme.
http://www.argosymedical.com/Urinary/samples/animations/Urine%20Formation/
Aparell reproductor: Els sistema reproductor és el conjunt d’òrgans que entre les seves funcions principals tenen la reproducció dels éssers vius.
7.- La salut
En el passat, el terme salut s'associava amb l'absència de malaltia. Una persona estava sana quan no patia cap malaltia. Llavors, les malalties eren freqüents a causa del desconeixement d'hàbits saludables, de la falta d'higiene i de les limitacions de la medicina. Si no provocaven la mort, deixaven seqüeles de per vida i sovint els malalts quedaven incapacitats per portar una vida normal.
Actualment, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), defineix la salut com l'estat de complet benestar físic, mental i social, i no tan sols l'absència d'afeccions o malalties.
http://cosmolinux.no-ip.org/recursos_aula/3erESO/Salut_i_malaltia/La_Salut.html
- La salut de les persones depèn dels factors següents:
Les característiques físiques i mentals de cada persona.
L'estil de vida: Hàbits saludables, com seguir una dieta equilibrada, la higiene personal diària, practicar algun esport, alternar treball i descans, dormir les hores suficients, evitar substàncies nocives.
El sistema d'assistència sanitària.
L'entorn social.
El medi ambient.
La malaltia és l'alteració lleu o greu del funcionament del nostre organisme.
Les malalties i els trastorns es poden originar tant per causes externes com internes al nostre organisme. Així, el mal de cap pot tenir diferents orígens, com ara no dormir les hores suficients, estar en tensió per algun problema o patir un tumor.
Un dels criteris que es fa servir per classificar les malalties i així poder estudiar-les millor, és segons si es poden contagiar o no.
Les malalties infeccioses són les causades per bacteris, fongs microscòpics, protozous i virus. Es caracteritzen perquè són transmissibles, és a dir, poden passar d'una persona malalta a una persona sana. La grip i la sida en són exemples.
Les malalties no infeccioses són aquelles la causa de les quals no són els microorganismes patògens per la qual cosa no són transmissibles. En són exemples el càncer, les malalties cardiovasculars o la diabetis.
8.- Prova escrita:
Què he de saber per a la prova escrita?
- Quins són els nivells d'organització?
- A partir de quin nivell consideram que hi ha vida?
- Saber dibuixar, les principals parts i la funció principal de cada orgànul de la cèl·lula animal.
- Què significa...? eucariota, procariota, unicel·lular i pluricel·lular.
- En què consisteix la teoria endosimbiòtica?
- Què són els teixits?
- Tipus de teixits i tipus cel·lulars.
- Quina és la diferencia entre un aparell i un sistema?
- Principals característiques de cada aparell i sistema.
- Segons la OMS, què és la salut?
- Què és una malaltia?
- Què diferència una malaltia infecciosa d'una que no ho és?